Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

145. Paula Thies
146. Elli Slegten
147. Bep van Beek
148. Jan Homan
149. Annica Koot
150. Paul Hugo ten Hoopen
151. Gert Hendriksen
152. Dick Haakman
153. Jan van Kempen
154. Jetty Homan
155. W. Hüliam
156. Max Rädecker
'Theepot met hangend lepeltje aan achterkant', 2014
Keramiek, h. 19 cm, b. 26 cm
Gesigneerd (onderkant, in deksel en op lepeltje): 'p w'
Persheng Warzandegan (1958)

Als kunstverzamelaars ligt onze focus op schilderijen. Toch hebben we in de loop der jaren wel een aantal glasobjecten, bronzen en keramiek aangeschaft, gewoon omdat we vielen voor de schoonheid ervan. De laatste tijd groeit onze belangstelling voor keramiek en porselein, vooral waar het antieke serviezen, schalen of vazen betreft, bijvoorbeeld van Limoges porselein in art deco stijl of aardewerk van Gien, Sarreguemines en van sommige vaderlandse fabrikanten. Ze zijn een lust voor het oog vanwege de kunstzinnigheid en vakbekwaamheid, waarmee ze lang geleden zijn gemaakt.

Met verbazing en bewondering ontdekken wij op een expositie van een achttal kunstenaars bij galerie 'Help u zelven' in Winterswijk deze 'theepot' van Persheng Warzandegan. De theepot, eigenlijk meer een kunstobject, heeft een zeer opvallende vorm met aan de achterkant een ingenieuze opening, waarin e en lepeltje hangt. De kleuren en motieven zijn vorstelijk, bijna bedwelmend. Bijzonder is ook dat de kunstenaar het op drie plaatsen heeft gesigneerd.
Onmogelijk om zonder dit kunstwerk de deur uit te gaan. . . We horen dat Carla Aalberts na 15 jaar de deuren van haar galerie eind dit jaar sluit; helaas de zoveelste galerie, die ophoudt.

Persheng Warzandegan is in 1958 in Sanandaj (in Iraans-Koerdistan) geboren. Ze woont en werkt in Estahan, Tabriz en Teheran, waar ze ook exposeert. In 1988 komt ze naar Nederland en om haar kennis over de westerse kunst te verbreden en erkend te worden als professioneel kunstenaar start ze in 1990 met verschillende studies aan de Kunstacademie (AKI) in Enschede. In 1995 slaagt ze voor de examens tekenen, schilderen en fotograferen en in 1996 voltooit ze met succes de opleiding keramische sculpturen. Sinds 1997 is ze lid van de Nederlandse Vereniging van Keramisten (NVK). Ze exposeert in talloze galeries en musea in Europa, USA en Japan, zo meldt ze op internet.

In 1999 worden haar keramische objecten geselecteerd voor de 'Keranova II, een nieuwe generatie van keramisten', een belangrijk event op het gebied van moderne, Nederlandse, keramische kunst. In 2005 maakt zij in opdracht 40 bronzen voor de Leendert Vriel Foundation te Enschede, die worden onthuld door koningin Beatrix. Een jaar later wint ze de eerste prijs in de 'Nederlandse Design Prijsvraag', georganiseerd door het Museum Palthehuis in Oldenzaal en wel met haar allereerste theepot-object, waarna deze is geëvolueerd.

Kijk ook op: www.pershengwarzandegan.nl