Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

73. Joseph Mous
74. Jacques Mels
75. P.N. van de Wall Perné
76. Liesbeth Rahder
77. Willy Sluiter
78. Fred Sieger
79. Ciano Siewert
80. Harrie Lenferink
81. F.A. van Oostveen
82. Willy Fleur
83. Anton Heyboer
84. Bart de Graaf


'De Slufter op Texel',
Pastel, 27 x 37 cm,
Gesigneerd: r.o.'lwr wenckebach'
Willem Wenckebach (1860-1937)

Maar liefst zeven jaar duurt de restauratie van de 3782 originele Verkade-plaatjes: 3506 aquarellen en 276 pentekeningen. Decennialang - tot 1940 - zijn ter promotie van de Verkade-producten in totaal 30 miljoen plaatjes mee verpakt. Duizenden Nederlanders verzamelen ze en plakken ze vervolgens in speciale albums, bijvoorbeeld over lente, zomer, herfst en winter, over Texel, de IJssel, de Vecht, paddestoelen en andere aan natuur en landschap gewijde thema's. Voor een groot deel zijn deze illustraties door Willem Wenckebach gemaakt. Zijn landschappen zijn in elk geval favoriet bij Thea Vorstman en Floor Meijboom, beiden gespecialiseerd in conservering en restauratie van papier en boeken. Met zorg hebben zij alle afbeeldingen uit hun oude, zure passe-partouts gehaald, ontdaan van lijm- en kartonresten en beschadigingen gerestaureerd. In 2008 is die megaklus afgerond.

Ludwig Willem Reymert (Willem) Wenckebach heeft tussen 1904 en 1918 de pentekeningen en aquarellen voor een 13-tal Verkade-albums gemaakt. Hij doet dat op zijn tochten met de bekende bioloog Jac. P. Thijsse, die de teksten voor 19 albums verzorgt. De schilder-graficus heeft er grote, landelijke bekendheid door gekregen, maar eerder al maakte hij naam in de hoofdstad en wel om zijn pentekeningen van Oudamsterdamse stadsgezichten, die vanaf 1886 om de andere dag gepubliceerd zijn in de krant Nieuws van de Dag.

Aanvankelijk wordt Wenckebach opgeleid als tuinarchitect, volgt daarna schilderlessen van D. van Lokhorst en jhr J.E. Heemskerck van Beest en krijgt als aanmoediging een jaargeld van koning Willem III. Hij wordt lid van de Amsterdamse kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en St Lucas en exposeert onder meer in Amsterdam, Den Haag en Utrecht.
Talloze landschappen heeft hij vereeuwigd, zoals het natuurgebied De Slufter op Texel. Dit unieke, met kreken doorsneden duingebied, staat in open verbinding met de Noordzee, waardoor er een zoutminnende kweldervegetatie is ontstaan. Inmiddels is het een beschermd nationaal park, waar wij heel graag naar toe gaan.

Door de kunstenaarsencyclopedie van Pieter Scheen wordt Wenckebach naast schilder, graficus en illustrator (onder meer van kinderboeken en kalenders), ook een bekend boekbandontwerper genoemd. Geruime tijd geeft hij les op de Kunstnijverheidschool. Werk van hem hangt o.a. in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, het Centraal Museum Utrecht en het Zaans Museum.