Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

109. Helen Martina
110. Chris Soer
111. Ada Stel
112. F.A. Mooy
113. Nico van Rijn
114. Jack Jefferys
115. Laetitia de Haas
116. Willem van den Berg
117. Aris Knikker
118. Herman Bieling
119. János Bittenbinder
120. Cornelis Vreedenburgh


'Ploegen en zaaien', 1944,
Olieverf op board, 58 x 68 cm,
Gesigneerd: r.b. 'g.westermann 44' + op tas 'GW'
Gerard Westermann (1880-1971)

Wat tegenwoordig efficiënt met geavanceerde machines achter zware tractoren gebeurt, werd vroeger door mensenhanden gedaan, zoals Gerhardus, Bernardus, Josephus ('Gerard') Westermann op dit schilderij heeft afgebeeld. We zien linksboven een boer, die paard en ploeg in een kaarsrechte baan houdt, en middenvoor de zaaier, die met een ferme zwaai het tarwe-, gerst- of haverzaad over het land uitstrooit. Laatstgenoemde heeft op zijn tas de letters 'GW' staan, de initialen van de kunstenaar. Aangezien Westermann rechtsboven op het schilderij ook al zijn gehele signatuur heeft geplaatst is hij kennelijk nogal trots op dit werk en daar kunnen we ons zeker iets bij voorstellen. Het witte paard, blikvanger in de overheersende aardetinten, is goed uit de verf gekomen, waarbij het gekozen standpunt en de compositie vrij bijzonder en typerend voor Westermann zijn. Boven de hoofden van het zwoegende boerenduo voelen vogels zich in een luilekkerland, want de door het ploegen boven de grond gekomen wormen en het zojuist uitgestrooide zaad beloven een rijke dis.

Gerard Westermann is in Leeuwarden geboren en krijgt zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1898-1902) onder leiding van A. Allebé en J.H. Jurres. Later is hij gedurende 27 jaar zelf docent aan deze academie (1918-1945) en ziet veel talentvolle studenten voorbij komen. Meteen na zijn opleiding wordt hij lid van de Maatschappij Arti et Amicitiae en van de Vereniging Sint Lucas, beide in Amsterdam. Later sluit hij zich aan bij de Hollandsche Kunstkring en de Maatschappij Rembrandt. Zoals veel kunstenaars heeft ook Westermann een breed oeuvre: hij schildert, aquarelleert en tekent (pastel en pen) stadsgezichten, landschappen en stillevens, maar bij voorkeur en 'met grote begaafdheid' mensen en paarden; daarnaast is hij illustrator en maakt hij wandschilderingen in opdracht.

Vanaf 1908 heeft Gerard Westermann aan talloze solo- en groepstentoonstellingen deelgenomen en is voor zijn werk vele malen onderscheiden. Zo krijgt hij medailles op de jubileumtentoonstelling van het Stedelijk Museum Amsterdam (1923), van Sport in de Kunst, Los Angeles (1932), van Koningin Wilhelmina (1934) en van Sint Lucas (1940). Daarnaast ontvangt hij de Willink van Collenprijs (1926), de Tetar van Elvenprijs (1934 en1947) en de Arti-premie (1937). Als jurylid beoordeelt hij het werk op verschillende tentoonstellingen (o.a. in 1919 en 1923) en ook bekleedt hij jarenlang allerlei bestuursfuncties van kunstenaarsverenigingen. Een actief en succesvol kunstenaar, die op 90-jarige leeftijd in Amsterdam is overleden.